Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
[...] napoje mleczne, desery, drobne przekąski, słodycze będące mieszanką cukrów i tłuszczów (np. pączki, ciasta, ciastka), soki owocowe. Znacznie zdrowszą alternatywą są właściwe tłuszcze (wielonienasycone i jednonienasycone) oraz białka serwatkowe. Spożywanie większej ilości białka - czy to ma sens? Prawda czy fałsz? "Odżywki białkowe mają działanie [...]
Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na po posiłkowe stężenie insuliny. Podsumowanie Wniosek jest taki, iż żadna przesada nie jest zdrowa. Poza tym dieta dostarczająca 37% energii z tłuszczów nie jest już typową, w której [...]
Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]
[...] Tak, awokado to również owoc i to nie byle jaki. Awokado zawiera duże ilości witaminy E, potasu, żelaza, a także sporą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawarte w awokado tłuszcze to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na obniżenie lipoproteiny LDL. Wykazano także, iż tłuszcz ten sprzyja poprawie wrażliwości insulinowej, [...]
[...] E. Taka osoba kompletnie inaczej reaguje na podaż cholesterolu w pokarmie. U niej zmiany stężenia cholesterolu we krwi mogą być o wiele większe, np. gdy zamieni się tłuszcze nasycone na jednonienasycone. Paradoksalnie, istnieje grupa ludzi, która reaguje w sposób nietypowy np. na zamianę masła na oliwę z oliwek czy olej rzepakowy. U [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
Batalie zdrowotne oraz porównywanie produktów pod takim kątem to popularny temat do rozmów i to nie tylko wśród fachowców, ale także przy rodzinnych biesiadach. Wróćmy zatem do tematu niewątpliwych wartości oliwy i odnieśmy je do masła. Wszelkie dostępne dane sugerują, że oliwa z oliwek wykazuje działanie prozdrowotne. Na początek szybkie [...]
[...] do 4 st. C, a podgrzany w mikrofalówce dopiero przed podaniem. Ryż go szybkiego przyrządzenia serwowano od razu. To nie są identyczne warunki. Niemniej moim zdaniem, tłuszcze (głównie jednonienasycone i wielonienasycone) są zdrowsze, nie powodują huśtawki glikemicznej i insulinowej. Tak to prawda, gorzej stymulują odczuwanie sytości, [...]
[...] czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom orzechów. Tłuszcze nienasycone Nie wszystkie tłuszcze są złe. Niektórych z nich potrzebujesz w diecie, aby wytworzyć kluczowe hormony i pomóc organizmowi wchłonąć składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach. Orzechy [...]
Dieta śródziemnomorska to model żywienia znany nie tylko dietetykom, ale również lekarzom. To jedna z najbardziej popularnych i uznana za najzdrowszą dietę świata. Od wielu lat króluje w rankingu pisma U.S. News & World Report gdzie przy pomocy ekspertów, oceniane są najpopularniejsze modele żywienia. Fundamenty diety Ten model żywienia [...]
[...] "naładowane" polifenolami, które pomagają w zapobieganiu zatykaniu tętnic. Ryby Ryby takie jak łosoś, tuńczyk, makrela i śledź są pełne kwasów tłuszczowych omega-3. Te tłuszcze nie podnoszą bezpośrednio HDL, ale mogą pomóc obniżyć poziom trójglicerydów — rodzaj niezdrowego tłuszczu we krwi. Poprawiają zdrowie serca również na inne sposoby, [...]
[...] mają złe nawyki żywieniowe i nie dostarczają wystarczającej ilości tłuszczów. Znaczenie ma również prowadzona od kilkudziesięciu lat działalność propagandowa, w której tłuszcze określono wrogiem układu sercowo-naczyniowego. Większość ludzi nie ma pojęcia o rodzajach tłuszczu, więc uważają, że wszystkie są szkodliwe dla zdrowia, a to [...]
Witam wszystkich. Jestem amatorem jeśli chodzi o układanie diety i chciałbym zapytać bardziej doświadczonych. Wszędzie gdzie udało mi się na forum dotrzeć rozróżnia się tłuszcze na zwierzęce nasycone i roślinne nienasycone. Ułożyłem dietę wg dziennika vitalmax opartą w większości na drobiu i wieprzowinie i zaskoczył mnie stosunek tłuszczów. Otóż [...]
mam pytanie czy mogę zastąpić oliwe z oliwek(nie przepadam za nia) orzechami laskowymi(tłuszcze60% jednonienasycone-50% ,wielonienasycone-6,5 w tym o6-4 o3-ilości śladowe czyli stosunek o3 do o6 prawidłowy).Co wy na to???
[...] paliwem i tym paliwem, które organizm chce zużywać. Są dwa powody, dla których jemy, dla pozyskania cegiełek do budowy i odbudowy organizmu, do tego posłużą nam białka i tłuszcze, węglowodany nie są potrzebne, oraz dla zdobycia paliwa, a tłuszcz jest najbardziej wydajnym paliwem, paliwem pożądanym przez organizm. Kiedy więc zaczynają się [...]